Tudatosegészség.net

Zsírsavak

Telített és telítetlen zsírok

Minden zsír szénből, oxigénből és hidrogénből épül fel, és ezek az elemek rendeződnek zsírsavnak nevezett molekulákká. A zsírsavmolekula zsír része szénatomokból áll, amik lánccá rendeződnek, a  sav részt pedig oxigén- és hidrogénatomok alkotják, amelyek a szénlánc végéhez kötődnek. Egy lánc 4-28 szénatomból áll.

Telített zsírok esetén nagyon sok hidrogén atom kapcsolódik a szénlánchoz, ezekkel a hidrogén atomokkal lesz telített. Telítetlen zsírsavaknál nem kapcsolódik a szénlánchoz annyi hidrogén atom, van még hely. Egyszeresen telítetlen zsírsavakról akkor beszélünk, ha 2 egymást követő szénatomról a lánc közepén levált 2 hidrogén atom, így lesz egy szén-szén kettős kötés, ami egyben a lánc gyenge pontja is. Ezek a zsírok kevésbé szilárdak, már szobahőmérsékleten megolvadnak. Többszörösen telítetlen zsírsavaknál 4-12 hidrogén atom vált le, így több törés van a láncon, még folyékonyabb a zsiradék (olaj). Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav, 2 vagy több kettős kötéssel. Az első ilyen kettős kötés a 3. szénatomnál van, az omega-6-nál pedig a 6. szénatomnál.

Az omega-3-6-9 zsírsavak a zsírok egy speciális fajtájához tartoznak – alapvető zsírsavak. Ez orvosi nyelven annyit jelent, hogy az egészséges élethez, az egészséges sejtműködéshez feltétlenül szükségesek. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak un. esszenciális zsírsavak, vagyis a szervezetünk nem tudja előállítani, külső forrásból kell gondoskodni róluk. Az omega-9 zsírsavat képesek vagyunk előállítani. Az omega-6 pótlására igazából nincs szükség, mert a mai „modern” táplálkozásunk következményeként sokkal több omega-6 jut a szervezetünkbe, mint kellene. Az omega-3 esszenciális zsírsav pótlása viszont valóban ÉLETBEVÁGÓ. Ennek a zsírsavnak nincs helyettesítője.