Tudatosegészség.net

Vérteszt

A zsírsav egyensúly mérési lehetősége

“Az Omega-3 Indexed jelenleg 1.7%. Legalább napi 2 gramm tengeri eredetű zsírsavat kell fogyasztanod (vagy heti 14 grammot). Egy új teszt elvégzése ajánlott 4 hónap múlva. Lehetséges, hogy 4 hónapnál tovább kell fenntartanod az említett napi zsírsav bevitelt ahhoz, hogy megfelelő legyen az Omega-3 Indexed.”

Cégünknél minden fogyasztónak lehetősége van otthoni körülmények között nagyon egyszerűen és könnyen megmérni saját omega-3 indexét, ill. a vérében az omega-6 és omega-3 zsírsavak arányát. Az omega-3 index nagysága megmutatja, hogy elegendő omega-3 zsírsavat viszünk-e be a mindennapi táplálkozásunkkal szervezetünkbe. Ha ez az index alacsonyabb, mint 4, akkor megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Az ideális omega-3 index 8 fölötti érték.

“A 10 feletti Omega-6/Omega-3 arány jelentősen megnöveli a hosszú távú gyulladásos válaszok kialakulásának kockázatát, illetve csökkenti a szervezet védekezőképességét a sejtkárosodással szemben. Ajánlott legalább napi 2 gramm (vagy heti 14 gramm) tengeri eredetű zsírsavat (omega-3) fogyasztani. Érdemes megismételni a tesztet 120 nap múlva, mivel a vörösvérsejtek életciklusa 120 nap.”

A sejtmembránban található omega-6 és omega-3 arány megmutatja, hogy adottak-e a szervezetünkben a normális sejtműködés feltételei. Ha ez az index nagyobb, mint 10 (a magyar átlag jóval magasabb ennél), akkor jelentős mértékben jelen vannak a gyulladásos folyamatok a szervezetben és csökken az immunrendszer védekezőképessége a sejtelfajulások ellen. A jó omega-6 : omega-3 arány közelít az 1:1-hez, de legalábbis 5:1 alatti.

Első lépésként érdemes csökkenteni az omega-6 bevitelt, hiszen sok esetben 20-30-szor több omega-6-ot eszünk, mint kellene. Pl. egy 24,3:1 teszteredménynél pontosan 24,3-szer több omega-6 zsírsavat eszünk, mint omega-3-at. A finomított olajoknak (kukorica-, napraforgó-, szójaolaj) nagyon magas az omega-6 értékük, így értelemszerűen a velük, belőlük készített élelmiszerekben is magas lesz. Következő lépésben a transzzsírok mennyiségét kell lecsökkenteni, vagy még jobb elkerülni őket. Ezek az „álzsírok” azért is veszélyesek, mert szoros összefüggésben vannak a szívbetegségekkel, a diabétesszel és a rákkal. Amelyik élelmiszerre rá van írva, hogy hidrogénezett, vagy részben hidrogénezett, az mind transzzsírokat tartalmaz (pl. a „szívbarát” margarin is).