Tápláléklánc vagy mérgezéslánc?

Tápláléklánc vagy mérgezéslánc?

A hosszú élet – mindenféle betegség nélkül –  bele van kódolva a génjeinkbe. A többit mi rontjuk el.

Dr. Linus Pauling kétszeres Nobel-díjas kémikus állítja, hogy egy élő szervezet jó működéséhez 80-90 féle ásványi anyag szükséges. De honnan vegyük ezeket, amikor a talajból drasztikusan hiányoznak az ásványi anyagok és a mikroelemek? A nagyüzemi gazdálkodás miatt gyakorlatilag sterilek a földjeink, növényvédő szerekkel, műtrágyákkal, gyomirtókkal kiirtottuk belőle az élő lényeket. Ezen élő, eleven lényektől lenne talaj a talaj. Viszont amikor a szerves trágyát is veszélyes hulladéknak minősítik a „hatóságok”, akkor min csodálkozunk? És ez már csak költői kérdés: ha a talajban nincs elég ásványi anyag, mikroelem, vitamin, stb., akkor mit szív fel az ottani növény, gabona, mit kap az azt megevő állat és mi lesz annak az állatnak a húsában, amit az emberek elfogyasztanak?

Könnyen belátható, hogy ha mi, emberek vagyunk a láncolat végén,- és ha csak a boltok kínálatára hagyatkozunk –  esélyünk sincs még nagy odafigyeléssel sem megkapni minden szükséges tápanyagot a növényekből és az állati eredetű táplálékokból. 1966-1990-es a legutóbbi vizsgálati anyag, amit a Gödöllői Agrártudományi Egyetem kutatásában végeztek az egyes élelmiszerek ásványi anyag-, vitamin- és nyomelem tartalmát illetően. Már ez is horror csökkenést mutatott és azóta eltelt megint egy negyed század!

Nem tudom, ha Szentgyörgyi Albert manapság akarná kivonni a paprikából a C-vitamint, mire jutna?! Néha már a boltok polcain is inkább „paradicsomnak látszó tárgy”-akat láthatunk, mint valódi paradicsomot.

Ha a talajokból drasztikusan hiányzik az ásványi anyag és a nyomelem, akkor honnan juthatunk hozzá? Az étrend kiegészítőkben is (uniós szabvány szerint) max. 15 féle ásványi anyagról beszélhetünk. A többi?

A Természet mindig gondoskodik rólunk.

Csak a FÖLD (humusz) és a VÍZ (óceán) tartalmazza az élő szervezetek számára szükséges valamennyi ásványi anyagot, nyomelemet és mikroelemet. Nyilván nem a korábban említett kizsigerelt földről és az agyonszennyezett tengervízről beszélünk. ( „Szorgos” tevékenységünk nyomán a Csendes-óceánban pl. már egy Európa nagyságúra összeállt szeméthegy úszik)

A természetes eredetű huminsavak tartalmazzák a hiányzó ásványi anyagokat. A humin anyagok a növényi eredetű biomassza évezredes bomlási folyamataiban keletkeznek, amikor még nem voltak környezeti szennyezések. Pár méterrel a föld alatt több méter vastag rétegekben találhatók. A Földön lévő négy értékes lelőhely közül kettő hazánkban található!

Ezekben a humin anyagokban gyakorlatilag az egész periódusos rendszer benne van, kivéve a mérgező anyagokat és ráadásul olyan formában (szerves), ahogy a szervezetünk hasznosítani tudja.

Miért olyan fontosak az ásványi anyagok?

Ezek nélkül nem működik egy élő rendszer. Sem a vitaminok, sem az enzimek nem működnek ásványi anyagok nélkül. Tök fölösleges vitamint szedni, ha nincs elég mikroelem, ásványi anyag a szervezetben. Az összes tápanyagot enzimek bontják le és építik fel, ezek a legfontosabb munkásai a szervezetünknek. Van olyan enzim, amelyik működéséhez 4- 5 féle ásványi anyag bekötődésére is szükség van. Enzimek csak élő zöldségekben, gyümölcsökben, csírákban, stb. vannak, se a mélyhűtött, se a túlsült élelmiszerekben nincsenek.

Könnyen belátható, ha a sejtjeinkben rend van, jól érzik magukat, mert minden tápanyagot megkapnak amire szükségük van, akkor jól vannak a szerveink, szöveteink és végső soron az egész testünk. Viszont legalább ilyen fontos a testünk gondozása mellett a lelkünk ápolása is.

Az általam korábban ajánlott huminsavas készítményt forgalmazó cég nem engedélyezi a termék megnevezését a honlapomon, így azt a továbbiakban sajnos nem tudom ajánlani. Ha körülnézel a gyógynövény boltokban, biztosan találsz kedvedre valót.

Az egészségedért és jól-létedért

Kerekes Zsuzsi

kerzsuzsi@gmail.com

+36 70 322 7331