Nevetni kell, ennyi az egész…

Nevetni kell, ennyi az egész…

Egyre több vizsgálat bizonyítja, hogy a nevetés nagyon jó hatással van nem csak a közérzetünkre és a hangulatunkra, hanem az egészségi állapotunkra is. Hangos kacagáskor az agyban három terület is aktiválódik. Az érzelmekért, a gondolkodásért és az izomműködésért felelős terület.

Mi történik, ha nevetünk?

Kísérletek igazolják, hogy aki sokat nevet, annak erősebb lehet a védekezőképessége a különféle kórokozókkal szemben. A sok nevetés jót tesz az erek állapotának is, de még akár fogyhatunk is ha sokat kacagunk. A nevetés lúgosítja a szervezetünket, ami annál is inkább jó, mivel az egészséges szervezet sejtjei lúgosak, a beteg szervezet sejtjei pedig savasak. 

Egy jóízű nevetésnél még a könnyünk is kicsordul, ami természetes, hiszen ilyenkor a könnycsatornák nyitva vannak. Van, hogy annyira magával ragad bennünket a jókedv, hogy még a mozgásunk is koordinálatlanná válik, nem tudunk egyenesen menni. Ilyenkor ugyanis az arc és a törzs izmai megfeszülnek, a többi izom viszont elernyed, ezért azok nehezebben kontrollálhatók. Még a combunkat is össze kell szorítani nagy kacagáskor 🙂 .

Nevetés közben a szervezetben fokozottan termelődik a boldogsághormon, azaz az endorfin. Ugyanakkor a stresszhormon (kortizol) képződése csökken. Ily módon tehát elég eredményesen védekezhetünk a külvilág okozta ártó hatások ellen egy kis vidámsággal. Oldódik bennünk a feszültség, derűsebben látjuk a világot és nem utolsó sorban jót teszünk az egészségünknek.

Nevessünk egy kicsit mi is! Kattints a képre, hogy elinduljon a videó!


Nevess, nevess, nevess!  Nevetés hatására a pulzus és a vérnyomás is megemelkedik, a légzés szaporább lesz, ami a sejtek és szövetek jobb vérellátását eredményezi. Egy amerikai vizsgálat szerint mindössze egy 1 perces kiadós kacagással ugyanolyan szívritmus gyorsulást tudunk elérni, mint egy evezőpadon 10 perces evezéssel. Szerintem sokkal könnyebb nevetni, mint az evezőpadon evezni  🙂 

Senkinek nem lehet kifogása, hogy nem tud nevetni, mert a nevetés tanulható! Kutatók felfedezték, hogy azoknak az embereknek, akik elkezdtek hetente több alkalommal percekig nevetni, az életük stresszmentesebb, felszabadultabb lett. A gondolkodásmódjuk pozitívabbá vált még akkor is, amikor a „nevetési foglalkozásokat” úgy kezdték, hogy magukra erőltették a nevetést. Ez a megfigyelés vezetett a Nevető Jóga kifejlődéséhez. Itt az emberek kis csoportokba gyűlve tudatosan nevetnek. A nevető jóga otthon is gyakorolható, akár egyedül is. Garantáltan mulatságos lesz.

És ha még mindig szeretnél nevetni egy kicsit, itt van egy vicces történet Domján László fordításában >>>>

Nevesd Magad egészségesre!

Kerekes Zsuzsi

Kerekes Zsuzsi

kerzsuzsi@gmail.com

+36 70 322 7331