Kínai szervóra – nyugati bioritmus

Kínai szervóra – nyugati bioritmus

A kínai orvosok már több ezer évvel ezelőtt megfigyelték, hogy a szervezetünk bizonyos ritmusban működik. A nyugati orvoslás is ismeri a bioritmus fogalmát, a kínai szervóra viszont pontosabban megmutatja a szerveink működési ciklusait.

Jó gazda módjára nekünk az a dolgunk, hogy támogassuk maximálisan a szervezetünket, amit ő azzal hálál meg, hogy jól működik. Érdemes tehát néhány dologra odafigyelni a szervóránkkal kapcsolatban.

Hajnali 1 és 3 óra között méregtelenít a májunk, ilyenkor nem annyira örül az éjfél utáni alkohol-partyknak, sem a késői bevacsorázásnak, mert azzal plusz dolga keletkezik, így nem tud olyan hatékonyan méregteleníteni. Szokta is ezt jelezni 1-1 éjszakai felébredéssel.

Hajnali 3 és 5 között a tüdőé a terep, ekkor készül fel az egész napi munkára. A legtöbb betegség esetében abban a két órában jelentkeznek az adott betegségre jellemző tünetek a legintenzívebben, amikor a beteg szerv a napi ciklusa szerint a legerősebben dolgozik. Ezért köhögnek az asztmások leginkább hajnali 3 és 5 között.

Az 5 és 7 óra közötti idő a vastagbélé, ilyenkor optimális a székletürítés. Ekkor megszabadíthatjuk szervezetünket a salakkal együtt a méreganyagoktól is, így azok nem tudnak visszaszívódni és elvenni tőlünk az energiát. Sok anyukának van székrekedési problémája, különösen ha a reggeli teendők közben (óvodába, iskolába, munkába készülődés, reggelizés, stb) nincs ideje nyugodtan WC-re menni. Ez viszont károsan hat az egészségre, energiaszintre, kedvre, munkabírásra is.

7 és 9 között működik leghatékonyabban a gyomor, ilyenkor várja a bőséges – lehetőleg meleg –  reggelit. (a gyomor meridián a meleget kedveli) Gyenge gyomorműködésre utal, ha ilyenkor nem bírunk lenyelni egy falatot sem. Ennek viszont rossz emésztés, hasfájás, puffadás lehet a következménye.

9-11 óra között: lép, idegrendszer ideje. Ez az időszak optimális a munkára, tanulásra, ilyenkor a legnyugodtabb az idegrendszerünk, magas a teljesítő képességünk, könnyebben meg tudunk jegyezni dolgokat.

11 és 13 óra között: ekkor van a szívciklus csúcspontja, ilyenkor a legaktívabb a szív, maximális a sportteljesítmény is, amit érdemes kihasználni egy kis testmozgásra. Ha dél tájban fáradékonyak vagyunk, ez akár figyelmeztető is lehet, hogy gyengélkedik a szívünk.  Távol-Keleten hagyományosan  12 óra körül fél órányi pihenőt tartanak, ami jelentősen csökkenti a szívinfarktus veszélyét. Dél körül a szervezet felkészül az emésztésre, erősödik az éhségérzet, fokozódik a gyomorsav termelés.

13-15 óra között lassul a vérkeringés, fokozódik az epetermelődés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak. A vékonybél az immunrendszer legfontosabb része.

15 és 17 óra között a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben. Ilyenkor érdemes gyógyteával, vagy cukormentes, alkoholmentes italokkal megtámogatni. Ismét erőnk teljében vagyunk, hiszen a méreganyagokat kiüríti a szervezet,  megint tanulhatunk, dolgozhatunk, sportolhatunk. A kitartást igénylő sportágakat ez időtájt sokkal eredményesebben lehet űzni és az edzés is hatásosabb.

17 és 19 óra között következik a vese, ami ekkor van a legnagyobb tisztító munkában. Ezért ebben az időszakban ne terheljük zsíros, cukros ételekkel. Könnyű vacsorát fogyasszunk, mert lassul a szívműködés és a vérnyomás is csökken. Közismert az összefüggés a vese és az öregedés között. A kínai medicina szerint a vesénk tárolja az életenergiát, a csít. Ha gyenge a vesénk, az a libidóra is hatással van, nincs nagy kedvünk a szexhez. Érdemes a két tenyerünket összedörzsölni és utána finoman, szeretettel  masszírozni a vesék területét.

19 és 21 óra közötti időszak a szívburok és a vérerek munkaideje. Hasznos ilyenkor a szívburok meridiánnak, a kar válltól csuklóig terjedő ízületi pontjainak masszírozása, ütögetése. A szervezetünk lassan felkészül az éjszakai pihenésre, nyugalomra vágyik. Egy kis séta az oxigén ellátás megnövelésére nagyon hasznos a szívburok egészsége számára. Ha ezen időszakban eszünk, azt már nem dolgozza fel a szervezetünk, cserébe viszont jól elraktározza.

21 és 23 óra között a „hármas melegítő” ideje. A hármas melegítő nem egy konkrét szerv, hanem a testünk alsó, középső és felső részén együttműködő szervek helyére utal (szív-tüdő, lép-gyomor, vese-húgyhólyag). Feladata, hogy a légzés, evés és ivás útján a szervezetbe jutott energiákat irányítsa. Ezen időszak a pihenés ideje, testünk, lelkünk megnyugvásra vár. Egy kis összebújásra is kellemes az idő.

23 és éjjel 1 óra között az epehólyag munkálkodik, ilyenkor legnagyobb a görcskészsége, és a fájdalom is kevésbé csillapítható. Ha éjszaka alvászavarral küzdünk, az sokszor az epehólyag rendellenes működésére utal.

Fontos, hogy ne csak a külső, hanem a  belső szerveinkkel is törődjünk. Jó, ha tudjuk, melyik szervünknek „ki” a párja:

máj – epe

tüdő –  vastagbél

szív- vékonybél

gyomor – lép –hasnyálmirigy

vese – húgyhólyag

Ha valamelyik szervben energiahiány, vagy többlet jelentkezik, a párja kiegyensúlyozza – ha tudja. Ha tartós a hiány vagy a többlet, felborulhat az egyensúly és előbb-utóbb megjelennek a tünetek, kialakul a betegség. Ezért is tartják a kínai medicinában olyan nagy jelentőségűnek az energia (a csí) szabad áramlását.

Ha jó gazdája vagy a testednek, akkor gondoskodj róla, hogy mindent megkapjon, amire szüksége van! 

A molekuláris hidrogén tablettával   sokat tehetsz azért, hogy minden szerved jól működjön és jobban tudja hasznosítani a tápanyagokat is.

Olvass róla többet itt! >>>>

A molekuláris hidrogén nem gyógyszer, nem tulajdoníthatunk neki gyógyhatást – erre hivatalosan csak a gyógyszergyárak által előállított kemikáliák képesek. Az  említett termék csakis természetes anyagokat tartalmaz, támogatja a szervezetünket abban, hogy beindulhassanak az öngyógyító folyamatok. Bármit tapasztalsz, azt a Te szervezeted csinálja, ami képes regenerálni saját magát, ha megkapja a működéséhez szükséges tápanyagokat.

Kívánom, hogy harmonikus, egészséges és hosszú életed legyen!

Kerekes Zsuzsi

Kerekes Zsuzsi

kerzsuzsi@gmail.com

+36 70 322 7331