A huminsavak titkai

A huminsavak titkai

A huminsav a természet egy csodálatos ajándéka.  Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy igazi gyógyító csoda. A humin anyagok keletkezéséhez geológiai idők, évezredek kellenek, a növények fás részeiből, humifikálódás során keletkeznek. A humin anyagok családjába tartoznak a biológiailag aktív és igen értékes huminsavak és fulvosavak, amelyek legalább 70-féle ásványi anyagot tartalmaznak önmagukban, mindezeket biológiailag hasznosítható formában. Vagyis a szervezetünk gond nélkül be tudja építeni őket. A fulvosav a huminsavak csoportjába tartozó molekula, azok legkisebb molekulasúlyú frakciója.

Megfigyelték régen, hogy a beteg állatok szívesen mennek a lápos, pocsolyás, tőzeges vizekhez, hogy azt „iszogatva, nyalogatva” meggyógyuljanak. Daganatos állatoknál pl. visszafordíthatóvá vált a betegség.

Méltán lehetünk rá büszkék, hogy a világon az egyik legjobb, legtisztább huminanyag lerakódás hazánkban, a Bakonyban található.

Meglehetősen bonyolult a huminsavak molekulaszerkezete (szerencsére), talán ezért sem sikerült eddig szintetikusan előállítani.

Nagyon erős a pufferkapacitásuk (kiegyenlítő képesség). Emlékezetes a néhány évvel ezelőtti vörösiszap katasztrófa, ahol a 14-es pH-jú lúg minden útjába kerülő élő szervezetet elpusztított. (A lúg veszélyesebb az élővilágra, mint a sav.) Dr. Csicsor János okleveles vegyészmérnök, huminsav kutató javaslatára a mintegy 800 hektárnyi katasztrófa sújtotta területet természetes huminsavval semlegesítették és így ismét termővé vált a talaj. A 14-es pH-jú talajból 7-est csinált. Ugyanígy tud semlegest csinálni a nagyon savas közegből is. Képzeld csak el, hogy a Te szervezetedben is kifejti ezt az áldásos kiegyenlítő hatását!

Képesek plusz energiát adni a szervezetünknek a huminsavak azáltal, hogy meggyorsítják a sejtlégzési folyamatot. Nagyon erős antioxidánsok. Pl. egy mólnyi fulvosav-molekula 14 x 1024 elektront képes leadni. Ez ennyi: 14000000000000000000000000. Ilyen nagy a redukáló ereje! Kicsiségénél fogva a sejteken belül és kívül is tud működni. Öregedésgátló és egy olyan molekula, ami elektromosságot hordoz. Amikor fáradtak vagyunk és már sejtszinten sincs energiánk, ez azért van, mert a sejtjeink nem tudják jól vezetni az elektromos töltéseket. De ha újra tudjuk tölteni az „elemeket”, akkor hirtelen újra lesz energiánk. Ha megvan a megfelelő elektromosság, akkor minden elkezd újból jól működni.

A huminsavak a bélrendszerben egy komoly pufferzónát képeznek: nem engedik felszívódni a káros anyagokat és segítik a hasznos bélflórát. A kis molekulájú fulvosavak sejtszinten segítik a méregtelenítést. A fulvosav bárhová képes a szervezetben eljuttatni a tápanyagot és onnan elszállítani a mérgeket (nehézfémeket, növényvédőszer-maradványokat, hulladékot, stb.).

A fulvosavnak nagy az elektromos kapacitása és az elektrolit kapacitása, ami megnöveli a rákos sejtek elektromos aktivitását is, aminek következtében elpusztulnak a rákos sejtek, ugyanis a nagy elektromos aktivitás megöli őket. A fulvosavnak magas a széntartalma, a hidrogén tartalma és az oxigén tartalma és ezért képes kiegyensúlyozni a testünk alkotórészeinek 96,3%-át. (Dr. Daniel Nuzum)

A huminsavak és fulvosavak szervezetre gyakorolt jótékony hatásai:

– immunerősítő, immunstimuláló hatás

– bőrregeneráló hatás, a hámsérüléseknél lerövidül a regenerálódási idő

– a rovarcsípések okozta duzzanatot lelohasztják (semlegesítik a bejutott méreganyagot)

– antiallergiás hatás – antibakteriális hatás („természetes antibiotikum”)

– vírusellenes hatás (nagy segítség pl. kialakulóban lévő, vagy már kialakult herpesz esetén)

– májregeneráló hatás

– gyulladáscsökkentő hatás

– vörösvértest képzés fokozása

– sugárterhelés elleni védekezés, vérképzőrendszer regenerálás (sugárterápia mellett kiegészítő terápiaként javasolt)

– napégés esetén blokkolják az UV sugarak egészségre káros hatásait

– reumatikus fájdalmak, ízületi gyulladásos betegségek esetén gyors javulást eredményeznek

– napi rendszeres fogyasztásuk általános energetizáló, betegség megelőző hatású

– a szervezetben felhalmozódott nehézfémek (pl. higany, kadmium, kobalt, ólom) kivezetése kelátképző tulajdonságuk révén

– a huminsavak fémkötő képességük révén az esszenciális makro- és mikroelemeket (magnézium, vas, szelén, króm, cink, réz) szerves, organikus formában juttatják a szervezetbe, javítják azok felszívódását, hasznosulását

– megkötik a szervezetben a szabad gyököket, magas az antioxidáns hatásuk

– helyreállítják a szervezet sav-bázis egyensúlyát

Nem újkeletű a huminsavak használata a gyógyításban: Kínában már a 15. században használták fertőző, fekélyes elváltozásokra. Indiai tanulmányok a huminsavak öregedésgátló tulajdonságairól számolnak be. Az évek során a sejtjeink elektromos potenciálja csökken, aminek következtében a sejtek összetöppednek, zsugorodnak. A huminsav képes megnövelni a sejtek potenciálját, aminek hatására azok visszanyerik eredeti alakjukat és így fiatalodik az egész szervezet.

Az általam korábban ajánlott huminsavas készítményt forgalmazó cég nem engedélyezte a termék megnevezését a honlapomon, így azt a továbbiakban sajnos nem tudom ajánlani. Ha körülnézel a gyógynövény boltokban, biztosan találsz kedvedre valót.

Az egészségedért és jól-létedért

Kerekes Zsuzsi

kerzsuzsi@gmail.com

+36 70 322 7331