Omega-6 : omega-3 arány

A jó arány kisebb, mint 5:1

Egészségünk megőrzése érdekében az omega-6 : omega-3 aránynak 5-nél kisebbnek kell lennie. Őseinknél 1:1 volt az arány.

Az eddigi tesztek alapján a magyar átlag kb. 37:1. Ez nagyon magas érték, ami azt mutatja, hogy 37-szer annyi omega-6 olajat fogyasztunk, mint omega-3-at. Ez pedig nagymértékben megnöveli a szív- és érrendszeri katasztrófák, a rák, a cukorbetegség, ízületi bántalmak, autoimmun betegségek, Alzheimer kór, stb. kockázatát. Magas omega-6 : omega-3 aránynál a sejtek falai merevek és rugalmatlanok lesznek, nem tudják hatékonyan felvenni a tápanyagokat, leadni a salakanyagokat. A folyamatos gyulladás sejtszinten támadja meg a szervezetünket. A sejtjeink a saját mocskukban fulladoznak.

Az ötvenes években sok egészséges kinézetű 40-50 éves férfit ért szívroham (USA-beli adat). A boncolások során zsíros lerakódások által beszűkített ereket találtak és sokszor elzáródott a szívbe vezető artéria is. Nagyon rosszat tesz a szívnek, ha túl sok telített zsírt (húsokból származó) és túl kevés telítetlen zsírt fogyasztunk. Ezért akkor az orvosok arra kezdték biztatni az embereket, hogy egyenek több telítetlen zsírt, viszont az omega-3-ról elfeledkeztek. Ekkortól kezdve jelentek meg az élelmiszer piacon  a kukorica-, mogyoró-, szója-, napraforgó olajok, amelyek tele vannak omega-6-tal, viszont igen kevés bennük az omega-3. Abban az időben arra gondoltak a tudósok, hogy az omega-6 olajok mentik meg a szívet az infarktustól.

Az emberek még betegebbek lettek amiatt, hogy sok telítetlen zsírsavat fogyasztottak, amiben túl sok az omega-6. Vagyis visszaütött az a táplálkozási tanácsadás, hogy el kell hagyni a vajat és helyette telítetlen zsírokat kell fogyasztani. Az omega-6 magas szintje az omega-3-hoz képest pont azoknak a betegségeknek a kialakulását segíti elő, amelyeket megelőzni volt hivatott (szívbetegség, allergia, asztma, autoimmun rendellenességek, túlsúly, depresszió, cukorbetegség, rák, stb.). Ilyen kárt okoz a „szívbarát” margarin is, ami ráadásul tele van un. transzzsírokkal, amik igen alattomosak, ugyanis nagyon hasonlítanak az alapvető zsírsavakra ahhoz, hogy a sejtmembránok szívesen befogadják őket, viszont nem tudják betölteni azt a funkciót, amit az omega-3 és omega-6 zsírsavak. Minél több transzzsírsavat eszünk, annál nagyobb lesz a hiány omega-3-ból.