Egészségesnek lenni nagyon egyszerű! Csak a kertet kell gondozni. Az egészség-kertünket.

Lenkei doktor (aki szembeszállt a gyógyszermaffiával) mondta ezt a hasonlatot. Vagyis hogy az egészség olyan, mint egy kert, és úgy is viselkedik, mint egy kert. A kert is folyamatos ápolást, gondozást igényel, hogy szép legyen. Szép legyen a pázsit, a virágok, a vetemények, a fák. Ha nem nyírjuk a füvet, nem locsoljuk a virágokat, nem húzgáljuk ki a gyomokat, vagyis elhanyagoljuk a kertünket, akkor egy idő után felüti a fejét a gyom, elburjánzik, és oda a szépség.

Az egészségkárosodásunk mintegy 80%-át úgy hozzuk létre, hogy elmulasztjuk az ápolást, gondozást. Nem is kell ártani az egészségnek tudatosan ahhoz, hogy tönkremenjen. Elég, ha elmulasztjuk az ápolását. Csak az a baj, hogy nem tudjuk miben mulasztunk, mert nem tanították velünk soha, hogyan kell ápolni az egészségünket. A betegség nem derült égből jön, hanem nagyon sok apró jel előzi meg, amiket nem veszünk tudomásul, vagy elnyomjuk őket. A „Nincs idő a fájdalomra” és egyéb remeknek gondolt reklámok is azt sugallják, hogy ne foglalkozzunk a tünetekkel, gyorsan szabaduljunk meg tőlük. Amikor meg jönnek a durva jelek és tünetek, akkor már hiszünk a szervezet jelzésének, és bevetjük a gyomirtót, azaz a gyógyszereket.

A betegség olyan, mint a gyom. Ápolás hiányában megjelenik. A gyom is tűri a szárazságot, jó neki a kavicsos talaj is, akkor is megél. A gyomirtóval el tudjuk pusztítani a gyomokat, de attól még nem lesz szép a kertünk. A gyomirtó egy kémiai anyag, mint ahogy a gyógyszer is az. A gyomirtót is folyamatosan használni kell, hogy ne üsse fel a fejét a gaz – és a kert még mindig nem szép. Gyógyszerből is egyre több kell, sőt több fajta, lehetőleg életed végéig. Ha  4-5 féle, vagy annál több gyógyszert szed valaki, a mellékhatások kombinálódásából és összegződéséből lassan már nem lehet tudni, hogy az eredeti betegség áll-e fenn, vagy a sok gyógyszer okozta galiba. Tudtad, hogy ma Magyarországon több mint 1,2 millió ember szed egyidejűleg, párhuzamosan legalább 10 féle gyógyszert? Egy novellát lehetne írni csak a mellékhatásokat felsorolva egymás után. Nem csoda, hogy a halálokok között dobogós helyen van a túlzott gyógyszerhasználat miatt fellépő mellékhatások okozta halálnem.

Azt kell megérteni, hogy magának a betegségnek az elmulasztása önmagában még nem állítja helyre az egészséget. Párhuzamosan kell csinálni a két dolgot. Ahogy a kertben is gyomirtózok, kapálok és locsolok, vagyis ápolom a kertet, úgy a betegség elleni küzdelem során is folyamatosan dolgoznom kell az egészség helyreállításán.

Lenkei doktor szerint is, hogy egészséges maradhass, alapvetően 3 dologra van szükséged:

  • valamennyi ismeret az egészségről, ill. a test működéséről – az hagyján, hogy az iskolában nem tanultunk „egészséget”, de az orvosi egyetemen sincs ilyen tantárgy! Mellesleg nem is csoda, hiszen inkább beszélhetünk betegségügyről, mint egészségügyről.
  • józan ész – ez ahhoz kell, hogy észrevedd a csúsztatásokat, a félrevezetéseket, az etetést. Amikor pl. azt hallod, hogy sószegényen táplálkozz, vagy inkább margarint egyél zsír helyett, vagy szedjél koleszterincsökkentőt, vagy ne lépd túl az ajánlott vitamin mennyiséget, stb., na akkor vedd elő a józan eszedet és nézz mögé a dolgoknak! Nem találod furcsának, hogy már évtizedek óta halljuk a médiában, ahogy lebeszélnek bennünket a zsíros ételekről, a sóról, a koleszterinről a szívünk védelmében – és közben nemhogy csökkent ezen idő alatt a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, hanem jelentősen nőtt?!
  • gyermeki kíváncsiság – igenis merjél kérdezni: miért? miért? miért? – elvégre a legdrágább kincsedről, az egészségedről van szó!

Ha számottevő életminőség-javulást akarsz tapasztalni, akkor az alábbiakat mindenképpen szívleld meg!

  • minden nap igyál meg legalább 3-400 ml/10 kg jó minőségű tiszta vizet. Ez egy 70 kg-os embernek 2,1-2,8 litert jelent. Nagyon sok betegségtünet abból fakad, hogy nem iszunk elég vizet (fejfájás, székrekedés, erőtlenség, koncentrációzavar, méreganyagok felhalmozódása, stb). A vízhiány többet rombol az egészségen, mint a dohányzás.
  • naponta egyél meg 2-3 gr (2-3000 mg) C-vitamint. Na pl. most kell az előbbi józan ész. Nálunk, Magyarországon 60 mg (!) az ajánlott napi adag. Az állatok közül a tengerimalac ugyanúgy nem tudja előállítani a C-vitamint, mint ahogy az ember sem. Neki, a malacnak, aki mondjuk 1 kg súlyú, naponta 30 mg C-vitamint kell adni a szokásos zöldségadagján felül. Akkor nem röhejes a felnőtt embernek a napi 60 mg? A kutya és a macska – átszámítva egy 70 kg-os emberre – 2-3-4000 mg C-vitamint is termel egy nap.
  • gondoskodj, hogy minden nap megfelelő mennyiségben vigyél be a szervezetedbe vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket. Ezek azok az anyagok, amik közül némelyikből csak igen kis mennyiség kell, hogy jól működjön a szervezetünk, de az kell. Egy ideig tolerálja a testünk a hiányt, aztán egyre komolyabb elváltozások jöhetnek létre. Sajnos a mai élelmiszerek, zöldségek egyre kevésbé alkalmasak ezen fontos anyagok bevitelére, mert olyan kis mennyiségben tartalmaznak már vitaminokat, ásványi anyagokat, hogy napi több kilót kellene belőlük elfogyasztani a szükséglet fedezéséhez. Szerencsére egyre népszerűbbek a különféle táplálék-kiegészítők, amiket szedni egyáltalán nem úri huncutság. Az nem elég jó kifogás, hogy esetleg drágák. A betegség gyógyítása mindig drágább, mint az egészség megőrzése. Csak nem akarjuk elhinni.

Ápold a kertedet és egészséges maradsz/leszel!

Kerekes Zsuzsi

+36 70 322 7331

kerzsuzsi@gmail.com